Tips om een beter model te worden

Voor vele meisjes is het een nummer 1 droom om een model te worden. Bij vele verschillende modellenbureaus heb je een keuze uit talloze modellen. Je moet jezelf het beste kunnen presenteren. Wij hebben vijftien tips die jou erbij helpen om een beter model te worden.

1. Perfectie is goed

De meeste modellen hebben een portfolio met heel veel foto’s erin, soms wel honderden foto’s. Je moet daarbij opletten dat dit tegen jou kan werken. Als je veel foto’s hebt, krijgen de meeste foto’s geen aandacht. Hierdoor wordt er minder affectie gebouwd. Hierdoor zijn er dan een aantal foto’s die niet leuk zijn en daardoor krijg je al snel een negatieve beoordeling.

Een tip is om je portfolio te beperken naar een aantal foto’s, kies daarbij je beste foto’s. Je moet kritisch naar jou zelf kijken en je moet ervoor zorgen dat je variatie hebt tussen de foto’s. Kijk daarbij naar het gebied van de kleding, de omgeving, belichting, je make-up en de pose. Het beste is om een portfolio te hebben met 10 tot 15 foto’s met de beste kwaliteit foto’s.

2. Aanwezigheid

Je moet goed vindbaar zijn voor de doelgroep als jij indruk wilt gaan maken. Je kunt daarbij denken aan een website. Je kunt ook een Facebook pagina aanmaken door jou portfolio daarop te zetten en die te promoten, maar dat is niet professioneel en het laat zien dat je niet bereid bent om in jou zelf te investeren. Waarom doen zij het dan?

Een tip is om aanwezig te zijn op verschillende kanalen. Je moet zorgen dat die er goed uit ziet en dat die in één geheel goed te zien is. Je moet visitekaartjes hebben en je zelf kunnen presenteren, ook bijvoorbeeld tijdens een avond uit gaan. Een modelscout die kan overal rondlopen namelijk.

3. Oefenen

Naast het leuk kijken in de camera of overtuigend over een catwalk lopen is een model zijn ook een way of life. Het is daarom belangrijk dat je blijft oefenen. Oefen je loop, poses en gezichtsuitdrukkingen. Maar het is belangrijk om ook de kleding te kunnen combineren met accessoires. Het is hard werken als model. Je moet discipline en uithoudingsvermogen hebben.

4. Je bent altijd een model

Je moet het hebben van je uiterlijk als je een model bent. Je kan altijd onverwacht gescout worden. Dat beteken dat je dus altijd een model bent. Zorg er dan voor dat je altijd netjes bent gekleed, representatief op staat, je haren goed maakt en goede make up hebt. Je moet altijd klaar voor zijn om jezelf te kunnen presenteren.

5. Modellen zijn divers

Je moet als model breed toepasbaar zijn. Je vergroot daarmee de markt. Je moet verschillende poses en looks hebben. Als je maar één pose hebt, dan ben je niet interessant voor de markt.

6. Betaal nooit voor aanmelding

Er zijn heel veel meiden die model willen worden, daardoor zijn er kapers op de kust. Zij gebruiken daarvoor goedgelovige meisjes. Je moet daarom nooit gaan betalen als jij moet gaan betalen om te kunnen aanmelden als model. Je moet daarom ook nooit zomaar een topless- of naaktfoto sturen. Modellenbureaus mogen dat ook helemaal niet vragen. En als zij dat wel doen, moet je bij jezelf afvragen of jij wel wilt werken bij een modellenbureau die alleen maar pikante foto’s van jou vragen

7. Houd je zelf altijd in model.

Je moet er altijd perfect uit zien, omdat je je zelf presenteert als een perfect dame. Je moet daarom regelmatig naar je uiterlijk kijken. Denk daarbij aan of je haar nog wel goed zit en of je kleren wel schoon zijn. Als je even naar de supermarkt gaat, moet je dat ook doen. Want je kan daar altijd gescout worden. Dus loop er altijd goed bij.

8. Blijf niet stil zitten, maar promoot jezelf

De kans om gescout te worden is klein, maar toch aanwezig. Het is toch belangrijk om jou zelf in beeld te brengen. Promoot jou zelf op het internet, maar ook in het echte leven. Je zou nooit ontdekt worden als niemand weet dat jij bestaat. Zorg daarom voor een goede portfolio en probeer aandacht te krijgen van de media.

9. Alleen contracten maken waar jij ook voordelen aan hebt

Modellen worden vaak als ‘’voetveeg’’ behandeld, zelf ervaren modellen worden zo behandeld. Dat zijn meestal de modellen, die zich zelf hebben aangemeld hebben bij een modellenbureau in plaats van scout te zijn geweest. Zij hebben dan een exclusiviteitscontract.

Je moet je nooit laten dwingen om iets te gaan tekenen. Je moet je zelf altijd gaan afvragen welke voordelen jij dan hebt. Je moet gezond verstand gaan handelen. Eventueel kan je jezelf inlichten door een ervaringsdeskundigen. Als je toch bij een modellenbureau komt, die in ruil voor werk een contract krijgt, dan moet jij kijken of zij jou wel werkgarantie geven. Exclusiviteit kan werken, maar alleen als jij er een goed inkomen van kan overhouden. Daar moet je goed rekening mee houden.

10. Gezond, gevarieerd en voldoende eten

Gezond eten is heel erg belangrijk. Niet alleen van binnen, maar ook van buiten. Je moet naar je gevoel en je lichaam luisteren en als iets werkt of niet werkt. Je moet deze tip niet overschatten. Als je gezond eet, dan is je leven als een model ook langer.

11. Netwerk

Als je je wilt uitbreiden tot een model, dat moet jij jou zelf aanmelden bij modellenbureaus of castingbureaus. Voordat jij dit gaan doen, moet jij een aantal dingen voorbereiden. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op zakelijk vlak. Denk daarbij aan”: Hoe kom ik over als persoon? Ben ik gedreven genoeg? Want met een afwachtende houding kom je nooit verder in de modellenbranche.

Je moet beginnen met het oriënteren via het internet over modellenwerk. Je kunt daarbij denken aan het lezen van reacties van andere modellen bij verschillende modellenbureaus. Je kunt daarbij forums gebruiken of google. Je kunt ook kijken welke modellenbureaus te vertrouwen zijn.

12. Zelfverzekerd en de houding

Je moet niet arrogant overkomen, maar juist vriendelijk. Je moet correct Nederlands kunnen spreken om er al professioneel uit te zien. Het eerste contact is meestal via de chat of via de email. Natuurlijk wil je dan gelijk een goede indruk achter laten, dus dan moet jij daar zelfverzekerd voor zijn. Dit moet je goed oefenen, want dit heb je niet zo in 1 2 3.

13. Sporten

Om je figuur goed te houden, is sporten van groot belang. Het is ook goed voor je humeur en het zorgt voor die drive en hormonenboost in je lijft. Hierdoor voel jij je optimaal model. Je kunt ook gaan squashen. Dit is een oefening voor zowel de man en de vrouw om een mooi achterwerk te krijgen.

14. Elegant bewegen en op hakken lopen

Als model is het belangrijk om natuurlijke of aangeleerde sierlijkheid en elegantie te hebben. Het is niet zo dat je het moet hebben of niet hebt, je kunt het altijd leren. Het is hetzelfde als leren op hakken lopen. Je moet jouw bewegingen bestuderen en die van de andere modellen die al meer ervaring hebben. Je kunt daarbij een catwalktraining of een catwalkopleiding volgen om dit te leren met begeleiding

15. Professioneel

Modellenwerk is een business. Als je een afspraak hebt gemaakt, is dat een afspraak. Je moet verantwoordelijkheid hebben als je een model bent. Je kan dan niet een avondje uit gaan, als je de volgende dag aan het werk moet. Natuurlijk zit je in die leeftijd, dat je dat wilt gaan doen, maar dat kan niet. Als jij niet jou best achter laat tijdens een fotosessie, dan kan dat ook wat doen met de naam van het modellenbureau. Dat geldt precies ook hetzelfde voor de ondernemer die betaalt voor de fotoshoot. Dit kan gewoon echt niet. Als model moet je leren om het werk als model of beroep als model heel serieus te nemen. Je gaat zien dat je verbaast wordt over de resultaten.

Terug naar overzicht

Ivana

Ook ik ben door naar de finale bij de Miss Limburg verkiezing 2015 internationaal. Het was een geweldige avond. Nooit gedacht dat ik hier ooit zou staan. Dankjewel voor het geloven in en ondersteun Lees artikel

Tips voor fotoshoots en shows

De belangrijkste tips voor fotoshoots & shows zijn hier beschreven, zodat jij zo goed mogelijk voorbereid naar de shoot kan gaan. Een goed voorbereid m Lees artikel

Lisette

Nogmaals hartelijk bedankt voor de leerzame modellentraining. Ik heb het afgelopen zaterdag erg naar mijn zin gehad! Zijn de foto's mooi geworden? De fotograaf liet merken dat hij erg tevreden Lees artikel

Claire

Ik wil je hierbij graag mededelen dat ik zo erg genoten heb gisteren! Het was een mega lange dag "poe poe" (23:20 pas thuis) maar je wilt niet weten hoeveel zelfvertrouwen ik gekregen heb Lees artikel

Zahra

Ik vond The Model Experience super leerzaam en ben meer over het modellenwerk te weten gekomen. Ik heb geleerd dat het super lastig is om met meerdere mensen op 1 catwalk te lopen en dat je dus ook Lees artikel

Nina

Dankjewel was een leuke lessss. Ik ga toch maar weer makeup dragen door jullie make-up workshop. - Nina

Lees artikel